donderdag 19 oktober 2017

MISBRUIKT? JAWEL!!Er gaat geen dag voorbij of een Bekende Vlaming bekent dat hij misbruikt is. Het is drummen om op primetime een programma te halen als Alleen Elvis blijft bestaan

De Bekende Vlamingen van de eerste categorie lukt het aardig maar de 2de categorie moet zich tevreden stellen met DM, DS, HLN, GvA en De Zondagskrant. Voor de Bekende Vlaming Korte Termijn, zijn de boekjes en de vrije radio’s gereserveerd. Het zal niet lang meer duren, het is een kwestie van uren, dat ook de onlinemagazines hun schermen niet langer afschermen tegen cyberaanvallen van Misbruikten.
PARTERRE is ze echter voor. Onze literaire detective is op speurtocht gegaan en heeft ze gevonden. BV’s die zich tekort gedaan voelen. Ze klagen aan dat… afijn, ik geef een drietal van die rakkers het woord. 

E.V.: ‘Tijdens mijn onvoltooide priesteropleiding ben ik nooit maar dan ook nooit misbruikt. Dat vind ik spijtig. Niet dat ik het graag had meegemaakt, maar je mist iets, want wat blijkt, waarde vriend? Wereldwijd is het een hype! In de meeste gevallen is het uiteraard verzonnen. Wel, volgens de theorie van de Amerikaanse filosoof Ronald Reutelfleut, en zijn Analyse, ik bedoel zijn vrouw, kan het beamen, gaat het er niet om of iets waar of onwaar is! Waar het om gaat is of je een geloofwaardig verhaal hebt. Let wel, het moet een verhaal zijn dat geen nare gevolgen heeft voor het medium. Waarmee ik bedoel dat er geen kans is op een proces.
Ik ben al een paar maal opgebeld met de vraag of ik misbruikt ben, mijn verhaal wil komen vertellen. In primetime. Ze zouden mij ophalen en weer naar huis brengen, en ik zou een fles Petrus krijgen. Een Petrus! Weet je, vriendje, wat een Petrus kost! De verleiding is dus groot om op de vraag in te gaan. Helaas, jonge man, zei ik telkens, ik ben nooit maar dan ook nooit misbruikt. Niet als diaken en niet als misdienaar. Ook Alidor, de lievelingsoom van mijn moeder, heeft zich nooit misdragen. Toch niet met mij. Hij was de enige langs moeders kant met een badkamer. Welnu, nonkel Alidor heeft mij nooit maar dan ook nooit ingezeept. Misschien kwam het omdat er geen zeep was! Wij gingen op zaterdagmiddag naar bad. In het sop van de wekelijkse was die even voordien door de mangel ging en in een spoelbak werd gegooid.
Ze drongen aan, die jongemannen. Er moet toch iets zijn dat u overkomen is, professor, voor, tijdens of na uw puberteit.
Ook niet in het leger, vriend, je moet niet aandringen. Nee, niet één keer aan de universiteit. Moest ik kunnen liegen, ja, maar ik kan niet liegen. Ik denk dat ik de enige Belg ben die nooit maar dan ook nooit heeft gelogen. Wat ik wel heb gedaan, is vrouwen gekust. Op de wang! En ik heb het hen telkens gevraagd: Mag ik zulke mooie vrouw kussen?
Ben je daar iets mee, jongeman, vroeg ik, maar een kus op de wang, en het bovendien nog vragen… daar haal je niet alleen geen extra kijkers mee, maar ook geen andere media. Dag- en weekbladen die naar je programma verwijzen. Want dán pas scoor je! Ik heb dus geen enkele fles Petrus in mijn kelder. In zekere zin voel ik me dus misbruikt. Omdat ik niet kan liegen.’ 

T.L.: ‘Ik denk dat ik de bekendste Vlaamse schrijver ben, sinds Guido Gezelle. Bekender dan Claus ooit is geweest. Ik kan werkelijk van mijn pen leven. En niet in het zwart! Alles wit! Het is echter nooit gebeurd. Ik ben niet misbruikt en ik heb zelf nooit iemand misbruikt. Ik heb net een nieuwe roman uit en vanaf volgende week sta ik weer op de planken. Waar en hoe zou ik de tijd ervoor vinden? Je moet die boeken ook schrijven en dat toneelwerk in elkaar zetten.
Ik ben al benaderd, moet ik eerlijk bekennen, verschillende keren, maar altijd van de andere coté. Na mijn eerste boek door iemand – ik zal niet zeggen wie, want ze leeft nog – met een reep Cote d’Or. Komaan! Voor een reep chocolade ga je toch niet plat! Was het een groot paasei… misschien, wie zal het zeggen? Nee, vriendje, ik denk dat ik je niet kan helpen. Het is ook zo dat ik de helft van het jaar in Zuid-Afrika woon. Wat daar gebeurt is strikt privé. Dat ga ik aan niemand zijn neus hangen, ook niet aan de jouwe.
Mocht ik echter gevraagd worden door Matthijs van Nieuwkerk om in De Wereld Draait Door te praten over misbruik, en de dag daarop door die ijdeltuit van een Van Gils, dan zal ik met plezier een misbruik verzinnen. Als Matthijs het wenst, ja waarom niet, desnoods met koning Filip. En misschien was dat ook zo, maar stel dat het gebeurd is, voelde ik dat niet aan als misbruik. Eerder als een daad voor het vaderland. Want al voel ik mij een Vlaming, ik ben een Belg.
Ik zal u iets verklappen, cher ami. Dat gedicht dat ik ooit geschreven heb en aan de Boerentoren hing… [zie onderaan; gl] dat was een liefdesverklaring van de fallus van de ene toren aan de aars van de andere. Als je goochelt vind je het wel. Antwerpen Boekenstad heeft het voorgesteld als een ode van de ene toren aan de andere. Een ode? Me reet! Toen voelde ik me misbruikt. Voilà nu heb je een schandaal. Content?’

D.T.: ‘Natuurlijk ben ik ooit misbruikt! Behalve door mijn vrouw want dan had ik reden tot scheiden. Verder door zowat iedereen. Door een poedel van een partijvoorzitter, een optimale bank, de persmuizen, de vakbondshonden, door iedereen. Koud lid van de partij of ik werd al misbruikt. Een jong broekje...
Kanker en een hartinfarct heeft het mij gekost. Ik heb ze verslagen, want als ik mij misbruikt voel, word ik hard en sla ik terug. Al zingend de Internationale, met de linkse vuist in de lucht en de rechterhand rond het middel van mijn vrouw. Seksueel misbruikt ben ik echter nooit. Met de hand op het hart mag ik zeggen dat ik mij alles herinner van wat ik heb meegemaakt. Vanaf het prille begin dat ik kan denken. Nooit iets verdrongen of naar een psycholoog… ach, kameraad… ik ken er een paar. Ze denken als een kip zonder kop, ze praten als een kip zonder kop… jongens, wat knapt een mens daar van op!
Nu dat je misbruik ter sprake brengt. Wel, ik heb het ooit gedaan, maar niet met mensen, dieren of planten. Soms heb ik weleens geld uit de stadskas gebruikt zonder dat het goedgekeurd was door de gemeenteraad of het college. Altijd voor een goed doel! Uit de sociale of culturele sector. Het was een klein misbruik. Niet te vergelijken met het misbruik voor eigen gewin. Als Bill Gates een miljard dollar schenkt, is dat voor de helft met goede bedoelingen en voor de helft uit eigenbelang. Om in een lagere aanslagcategorie te vallen én wereldwijd in de belangstelling te komen.
Bon! Beste vriend, ik moet dringend naar het college of ik word tijdens mijn afwezigheid misbruikt.’ 

guido lauwaert 5 opmerkingen:

  1. Als jij het slecht vindt, Walter, weet ik dat het goed is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo is het maar net, mijnheer Lanoye. Fijn dat u de humor erin blijft houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aan de Weledelgestrenge, hooggeleerde doch tot nader order nutteloze Tom Lanoye. 'Makkers staakt Uw wild geraas !' Ons is een nieuwe Messias geboren, Allelujah! Ik vermoed dat de 'aars' welke jij zo gretig bejubelt meer en meer jouw mond vervangt, de kwalijke geur dient men erbij te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen