vrijdag 3 juni 2016

MATTHIAS SCHOENAERTS IN ‘KOERSK’


De meest succesvolle Vlaamse filmacteur op internationale niveau, Matthias Schoenaerts, zal naast Colin Firth een belangrijke rol spelen in de verfilming van de ramp in 2000 met de Russische onderzeeboot Koersk in de Barentzzee. Dit volgens het vakblad Variety. Het voegt er aan toe dat hij dan wel van een hoger niveau moet zijn dan K-19: The Widowmaker, ook over een Russische onderzeebootramp. Een financieel debacle werd het. Nauwelijks publieksbelangstelling, ondanks Harrison Ford. 

Uit een kleine enquête bij vrouwelijke relaties blijkt dat een nieuwe strop zo goed als onbestaande is, door de keuze van Matthias Schoenaerts. Zijn inleving en uitstraling staan garant voor succes. Tot zover de geraadpleegde vrouwen, jong en nog jonger. Blijft dat uit zal het aan andere factoren liggen. Zeker niet aan het script, of de regisseur, Thomas Vinterberg, met wie Schoenaerts al eens samenwerkte. Schoenaerts staat bekend om een weloverwogen keuze wat de films en rollen betreft. Indien het script zich enkel op sensatie zou richten, gegarandeerd dat hij de rol geweigerd zou hebben. Elke film waarin hij speelt en elke rol heeft een sociale onderlaag. 

De verwachting is daarom dat de ramp slechts een klein aandeel heeft, maar dat de film zich vooral focust op de rampen nadien. Namelijk het knoeiwerk van de Russische marine. Die stapelde blunder op blunder en de communicatie, zowel de interne als externe was een mix van leugen en bedrog. Het bracht president Poetin, de roestvrije Stalin zoals hij ook wel binnenskamers wordt genoemd, in grote verlegenheid, in binnen- en buitenland. 

Leugen en bedrog van de hogere militaire overheid en de aanvankelijke magere interesse van Poetin vallen uiteen in twee delen. De bemanning voelde zich in de steek gelaten, zoals blijkt uit een notitie gevonden op het lichaam van de 27-jarige Dmitri Kolesnikov. Als de reddingsactie meteen was gestart en op een efficiënte wijze uitgevoerd, was de kans groot geweest dat 23 van de 118 opvarenden waren gered. De notitie is namelijk een dag na de ramp geschreven. Bovendien zal ook aandacht worden besteed aan het leed van de familieleden. Na lang getreuzel heeft Poetin zich verontschuldigd voor zijn beoordelingsfout. Een jaar later gaf hij zijn fout nogmaals toe, deze keer oog in oog met de nabestaanden.Naar verluidt zal Matthias Schoenaerts de hoofdrol spelen, en die is voorbehouden aan de commandant van de Koersk, Gennady Lyacchin. Hij kreeg postuum de titel Held van de Russische Federatie.‘Postuum’ betekent altijd een eer voor wie hem krijgt en een blaam voor wie hem geeft. Als de gever een instelling is van gevestigde leeftijd. 

Het script is van de hand van Robert Rodat. De roman A time to die van Robert Moore was de inspiratiebron. De opnames zijn gepland voor het najaar. Film Fest Gent is ten zeerste geïnteresseerd. Als de film tijdig klaar is en alles meezit, zal hard gewerkt worden, zo wordt ons door programmacommissaris Wim De Witte bevestigd, om hem te selecteren voor de editie van 2017. Artistiek directeur Patrick Duynslaegher voegde eraan toe dat Vinterberg en Schoenaerts al twee sterke namen zijn om Koersk als openingsfilm te programmeren. Enige voorwaarde daarvoor is dat de hoofdacteur persoonlijk aanwezig zal zijn. De eerste stappen om dat voor elkaar te krijgen zijn al gezet. 

guido lauwaert 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten