maandag 18 december 2017

DE WARMSTE KWEEKDe Warmste Week in het raam van Music For Life is een solidariteitsactie die in de week voor kerstmis wordt georganiseerd door de VRT-radiozender Studio Brussel. Ik word er niet warm van. 

De bedoeling van het soort acties als de Warmste Week zal wel oprecht zijn, al heb ik zo mijn twijfels. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat het de initiatiefnemers vooral te doen is om zichzelf in het zonnetje te zetten. Ze moeten ook voortdurend wat nieuws bedenken om hun marktwaarde hoog te houden. Hun winkel in the picture te brengen. Dat soort acties, vooral de manier waarop ze georganiseerd worden, heeft iets kleuterigs. Moderne Akela´s zijn het, de nieuwe Jugendführers die iedereen opstoken. Wie geen badge op de borst speldt, is tegen ons. Eraus! 

Nieuwslezers met badges op het scherm… je wordt er misselijk van. Ik althans. Velen met mij, maar de grote meerderheid durft het niet openlijk te zeggen. Ze doen mee, met het massaspel. Als ik ze er over aanspreek, halen ze de schouders op en zeggen, wegkijkend, dat ze niet willen beschouwd worden als asociaal. Nieuwslezers moeten neutraal blijven, zelfs afstand bewaren van goede doelen. 

De initiatiefnemers bespelen ook de ijdelheid. Je gezicht op de tv en een praatje met een BV, het overgrote deel van de bevolking wil het maar al te graag. Ze zouden desnoods midden in de nacht hun kinderen uit bed halen of hun blote kont tonen, als ze de kans krijgen op een praatje met een van die mini-bv’s. 

Vraag me niet met een badge rond te lopen. Ik ben geen kuddedier. Al even triest vind ik de mensen die in een shirt rondlopen waarop een logo gedrukt staat. Van Coca Cola, Hard Rock Café, de Rode Duivels et cetera. Vroeger kon je geld verdienen om als sandwichman rond te lopen. Nu betaal je veel geld om dat te doen. Hoe dwaas kan je zijn. Die logo’s zijn de nieuwe religieuze tekens.
Zelfs de minder dwazen laten zich verleiden om met hun god op de borst rond te lopen. Ik heb groot respect voor Einstein, Marx… om een paar namen te noemen, maar ik ga me niet belachelijk maken om met hun kop rond te lopen. Evenmin met slogans als PIZA QUEEN of STOP MAKING STUPID PEOPLE FAMOUS. Dat is net waar ze mee bezig zijn, de 'stupid people' te promoten, want ze zijn er een voorbeeld van. 

Acties waar massa’s mensen aan meedoen bewijzen dat het volk nog steeds bereid is om allemaal samen te groeten, om de arm gestrekt, de vuist gebald boven ooghoogte te brengen, waar het fascisme begint. Het heeft niets geleerd van de geschiedenis, het klootjesvolk, het canaille zoals Louis-Ferdinand Céline samentroepende mensen noemde. Al even gevaarlijk zijn protestbetogingen. Ze beginnen al wandelend en eindigen marcherend, links-rechts, links-rechts… Die Fahne hoch! Die Reihen fest geschlossen! En de boel in elkaar timmeren, eenmaal ze uitgezongen zijn. 

Nee, ik zal nooit tot de nieuwste club van de Warmste Kweek of iets soortgelijks behoren. Heb het vroeger niet gedaan en nu ben ik te oud om het nog te doen. Denk nu niet dat ik niet aan goede werken doe. Het belangrijkste is mijn eigen voortbestaan. Maar af en toe ga ik voor de bijl.
Ruim een week geleden werd er aangebeld. Een zwarte jongen van een jaar of achttien. Andy. Uit Ghana afkomstig. Hij woont al acht jaar in België en spreekt beter Nederlands dan die Lekkende Dakgoten van Music For Life. Andy en zijn maten waren in de wijk bezig om mensen een maandelijkse betaling aan te smeren voor Artsen Zonder Grenzen. Het was bitter koud. Hij stond te bibberen. Ik heb hem uitgenodigd op een kop thee waar hij gretig op inging. Met waarlijk enthousiasme, niks gekunsteld, prees hij ‘zijn waar’ aan. Zijn oprechtheid stond in schril contrast met dat opgeklopte gedoe van de voortrekkers van de Warmste Week. 

Ik heb in de voorziene vakjes de nummers van mijn bankrekening ingevuld en ingetekend. En hij gaat nog eens aanbellen om een praatje te maken bij een kopje thee. Want hij voelt zich vaak eenzaam. De mensen zijn eerder solidair met de arme in een ver land dan bezorgd om hun buren.
Ik hoop dat ik thuis ben. Hij is welkom. 

guido lauwaert
gent, 2017-12-18


3 opmerkingen:

 1. Publicatie op vraag van Frans Depeuter, hoofdredacteur van HEIBEL
  Dag Guido,
  Je tekst over ‘De warmste week’ is het allermooiste en –warmste wat ik in deze kerst- en nieuwjaarsdagen heb ontvangen en wellicht zal ontvangen. Je verwoordt daarin perfect en met de nodige satire ook mijn ergernis ivm dat opgeblazen BV-gedoe en die massahysterie van Celines ‘klootjesvolk’. (Ook mijn benen weigeren mee op te stappen in om het even welke betoging voor om het even welk doel, ook mijn arm verstijft zodra ik één gebalde vuist in de hoogte zie gaan.) Jammer dat Heibel niet meer bestaat, het zou er uitstekend in passen.
  Ik sta er telkens weer verbaasd over hoe jij het allemaal blijft klaarspelen. Die snedige met humor gekruide analyses van het ‘wereldtoneel’ zijn voor mijn bek sprankelende champagne, geloof me. Schenk aub nog vaak mijn roemer vol.
  Een hartelijke groet van Frans Depeuter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een ijdel, narcistisch en koket gedoe, dat weer maar eens aantoont dat, zoals de oude katholiek Chesterton al wist, de christelijke deugden met de mens op de loop zijn gegaan. Dat hyperhumanisme leidt naar de hel, maar dat is een doordenkertje...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met veel genoegen het artikel over 'De warmste week' gelezen en genoten. Eveneens volledig akkoord met de bedenking van de heer Van Rooy. Het geheel is een ijdel gedoe. Zoals Seneca meermalen stelt: 'er zijn de wijzen en er zijn de dwazen, doch onder andere ongemakken heeft de dwaasheid ook dit, dat zij altijd weer opleeft.'

  BeantwoordenVerwijderen