maandag 24 december 2018

LIEVER NAZI DAN HIPPIE


Beste lezers in binnen en buitenland! 

We onderbreken het eenmansverkeer van onze hoofdredacteur, chef-buitenland, chef-binnenland, chef-cultuur, chef-economie, chef Gebroken Armen & Benen voor een belangrijk bericht van onze gastredacteur residerend in de Brusselse rand, Karel Anthierens.
Helemaal onderaan Karel, gezien door de bril van GAL.  



Karel Anthierens 


Zoals te voorzien en te verwachten was: nieuws over almaar driester wordend extreem rechts schuift in de kranten steeds verderop. Op radio en tv worden er nauwelijks nog over bericht. 

Dat de supporters van Club Brugge “Joden branden het best” zingen, dat vrouwelijke politici, journalisten, welzijnswerkers te horen of getwitterd krijgen dat ze “maar eens goed verkracht moeten worden”, dat leerlingen van het KTA atheneum in Brugge dreigen een OKA-klas (integratieklas voor kinderen van vreemde origine) in de fik te steken, ach, nou ja … Het laatste dat nog enigszins onze aandacht verdiende, was het gezang op Pukkelpop: “handjes kappen, de Congo is van ons”. Maar meestal worden dergelijke cynische uitingen van racisme ondergesneeuwd. Ze worden wel nog vermeld (hoe lang nog?), maar niemand die er zich echt druk om maakt. 

Moet kunnen blijkbaar, en waarschijnlijk geldt ook hier “il faut que jeunesse se passe”, of zal Bart de Wever herinneren aan zijn eigen dwaze streken toen hij jong was. Maar de haatmails en het aanzetten tot geweld tegen anders denkenden, anders gelovenden, anders gekleurden, anders seksueel geaarden, komen echt niet alleen van jongeren. Nostalgici naar de zogenaamde tijd van orde en tucht in de jaren ’30 en begin ’40 van vorige eeuw schreeuwen hoe langer hoe luider hun opgekropte revanche-gevoelens uit. 

“Links” is nu een scheldwoord geworden, rechts  het nieuwe politiek correct. Zoals onder meer bleek uit het gebrul tijdens de anti-Marrakesh betoging: “Linkse ratten, rolt uw matten”

Zelfs de grofste uitingen van racisme en xenofobisme, zoals het posten van de foto van een stervend zwart jongetje met als opschrift “I don’t care” worden nu afgedaan als “’t was maar om te lachen”. Een macabere zin voor humor hebben die flinke jongens. Na de Pano-uitzending over “Schild en Vrienden”, zei Bart de Wever: “Dit is ranzig” en “we gaan dat opkuisen”. Wat heeft hij dan opgekuist? Helemaal niks. En algauw heeft hij zijn eigen reactie van tafel geveegd door te stellen dat het om “jeugdzonden” ging.
Dries van Langenhove, “leider” van de S&V’ers krijgt een interview over twee pagina’s in Het Laatste Nieuws van 22 december. Trump achterna haalt hij uit naar de media (is hij niet “het eerste slachtoffer van de leugenpers”? en naar … mei ‘68. Ik citeer: “Ik denk dat 1968 misschien ooit op gelijke voet zal worden geplaatst met de Tweede Wereldoorlog. Zo destructief is dat geweest.” Nou, moe. WO II heeft meer dan 72 miljoen mensen het leven gekost. Voor zover ik weet heeft Mei ’68 geen slachtoffer gemaakt. 

De man die haat predikt, racisme en xenofobie, veroordeelt de bloemenkinderen die – hoe naïef en wereldvreemd ook – love and peace wilden verspreiden. Maar toch: liever nazi dan hippie. 

En wat die “leugenpers” betreft, links - volgens DVL zijn alle journalisten links - kan nog heel wat opsteken van rechts. Zo wordt een foto met gesluierde toeristen in Monschau (Duitsland, voor een goed begrip), in een video-campagne van de N-VA tegen het Migratiepac voorgesteld alsof het om een straatbeeld uit Brussel ging. Die campagne barstte trouwens van de hele en halve leugens over het pact.
En toch is dat het ergste niet. Het ergste is dat we eraan gewoon geraken, aan die rechtse, nationalistische, xenofobe, misogyne, racistische praat, en dat we er ons bij neerleggen. Denkend aan de opwarming van de aarde en de luchtvervuiling, heb ik mij al dikwijls angstig afgevraagd welke wereld wij onze kleinkinderen en achterkleinkinderen zullen nalaten. Nu denk ik ook: onder welk politiek regime zullen zij terecht komen? Zullen ze in een vrij land leven, zullen ze nog mogen geloven dat alle mensen gelijk zijn, de een niet beter of niet slechter dan de ander? 

Karel Anthierens 
Sint-Genesius-Rode 
23.12.2018 

Karel Anthierens [tekening GAL] 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten