dinsdag 3 juli 2018

EN ROUTE – fotoboek Michiel Hendryckx

Kan een klein boek groot zijn? Ja natuurlijk! Zoals een groot boek klein kan zijn. 


Sycamore Gap, Hadrian's Wall, Northumberland - foto Michiel Hendryckx 
Nauwelijks een boek verschenen of een nieuw staat er aan te komen. Michiel Hendryckx zal het afdoen als louter toevallig. Toch is het niet zo. Er zit een gedrevenheid in zijn daden. Onder meer de kijkende lezer aansporen de wereld te ontdekken. Hij doet het voor zij die om welke reden dan ook niet op reis kunnen gaan. Maar ook als voorproefje voor wie wel op reis gaat en langs een plek passeert waar de fotograaf is geweest. Of misschien louter om de schoonheid. Er zijn zo veel redenen om de ontroering te delen. 

HET MAGISCH MOMENT
Michiel Hendryckx presenteert de wereld zoals hij die ervaart. Kijk en zie de schoonheid van de natuur in functie van de cultuur. Of de cultuur in functie van de natuur. Zoals op bovenstaande foto. Maar ook als dat niet meteen voor de hand ligt. Zoals bij Les Tantes, Montfaucon d’Argonne, Meuse. De foto op pagina 61 van het nieuwe kleinood, EN ROUTE, toont een deur. 
LES TANTES, Montfaucon d'Argonne, Meuse, 2017 - foto Michiel Hendryckx 

De binnenvallende late middagzon tekent schaduwlijnen. De combinatie van deur en schaduw verheffen het geheel tot een magisch moment. Het dreigt te verdwijnen zodra de zon wat lager is gezakt of een wolk zich tussen zon en aarde plaatst. Michiel Hendryckx heeft het magisch moment van de dood gered. De fotograaf communiceert via de lens en eenmaal de foto klaar voor publicatie schrijft hij er een kort commentaar bij. Broer en zus. 

HET MADELEINEKOEKJE
De voormalige sterfotograaf van De Standaard is zeer op z’n privé gesteld. Maar eenmaal de deur uit is hij een sociaal gedreven mens. Overal waar hij gaat denkt hij aan de derde persoon enkelvoud. Hij of zij die de foto zal zien. De foto is de verbinding tussen de derde persoon en de fotograaf. Het valt op voor wie een voordracht met projectie van hem meemaakt. De wijze waarop hij foto na foto vertoont en daar duiding bij geeft doet denken aan de jaren vijftig, als vader de familie verzamelt rond de diaprojector en de sfeer van de voorbije vakantie of een kerstfeest, huwelijk oproept. De gedrevenheid waarmee Michiel Hendryckx het doet werkt aanstekelijk. Men wil op reis, à la recherche de la beauté perdue. De foto is zijn madeleinekoekje en de kijker mag mee-eten. 

ARTISTIEKE ONDERWIJZER 
EN ROUTE is uitgegeven n.a.v. een tentoonstelling met de gelijknamige titel tijdens de zomermaanden in Blankenberge, de badstad voor de betere volksmens. Ook dat typeert Michiel Hendryckx. Hij is een artistieke onderwijzer, een opvoeder. Geniet van de zon, het strand, de flaneur op de dijk, en pik een extra schepje pure schoonheid mee tijdens de jaarlijkse grote vakantie.
Wat verder sterk opvalt aan de tentoongestelde foto’s is hoe de fotograaf zijn talent gebruikt om de eenvoud van de schoonheid te vinden. Die is te vinden in de natuur. Hij gaat er voor op reis en wacht op het moment dat hij de versmelting van tijd en ruimte vindt. Dat kan de kale achterzijde van een oplegger zijn op een parkeerplaats. Het groene gebladerte van struiken en bomen accentueert het lege vierkant. Voor Michiel Hendryckx is de combinatie een hommage aan de schilder Roger Raveel en zijn leeg vierkant in een landschap. Dat staat in het zijschrift, links van de foto in het kleinood. 


AARDRIJKSKUNDIG GESCHIEDENISBOEK 
Voor wie een dezer dagen in Blankenberge is, is een bezoek aan de tentoonstelling een duik in het rijk der zinnen. De fraaie uitgave – dat ook in de betere boekhandel verkrijgbaar is – is een aardrijkskundig geschiedenisboek. Elke foto heeft zijn verhaal. 
Zoals de foto gemaakt vanuit de auto terwijl hij zit te wachten op het einde van een fikse regenbui. De beregende voorruit is prachtig, maar de foto wordt pas een kunstwerk door het vage silhouet van een passant met paraplu en licht opwaaiende gabardine.  

guido lauwaert
gent, 2018-07-03 

EN ROUTE – tot 30 september 2018 – Exporuimte De Meridiaan – Cultuurcentrum Blankenberge. 

EN ROUTE – tekst en foto’s: Michiel Hendryckx – Uitgeverij Hannibal - € 15,00 – ISBN 978 94 9267 752 5 – www.uitgeverijhannibal.be 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten