donderdag 9 maart 2017

OPROEP





Tournee Generale heeft zijn maand gehad en naadloos is hij opgegaan in de Maand zonder Vlees. De twee overlappend heb je de Week van de Vrijwilliger. Over drie weken begint ongetwijfeld de Maand zonder Vis. In mei heb je de Nacht van de Student, het Uur van de Waarheid, Een Minuut Stilte voor dit of voor dat. 

Kortom, geen maand, dag, uur, seconde gaat voorbij of er valt wat te vieren. Voor elk wat wils. Sint-Valentijnsdag, Dag van de Grootouders, Dag van de Klant, Dag van de Middenstand, van de Klassieke Muziek, Museumnacht, Prinsjesdag, Koningsdag, Nacht van de Vrijzinnigheid, Vlaamse Feestdag, Belgische Feestdag, Week van de Onderwijzer, van de Fietser, Dag van de Dokters, van de Professoren, van de Apothekers, van de Tandartsen, van de Verpleegkundigen, van de Hoofdverpleegkundigen, van de Patiënt, Complimentendag, Maand zonder Vloeken, Dag van de Gesneuvelden, Dag van de Collaborateurs, Dag van de Vrede, van de Oorlog, Nacht van het Paard, Dag van het Kalf, de Vijfentwintig Uren van de Waanzin, Internationale Vrouwendag, Internationale Bierdag, Bedrijvendag, Internationale Dag van het Handschrift, Week van de Smaak, van de Geur,van de Bergen, van de Zee, de Elfstedentocht [zie onderaan: cinema], de Zesdaagse van De Panne … je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Als je er geen enkele wilt missen moet je bij de pinken zijn en heb je geen tijd meer om een boek, laat staan een krant te lezen. 

Tel daarbij de Gentse Feesten, de Lokerse Feesten, de Mechelse Feesten, Paasfeesten Leuven, Pinksterfeesten Bornerbroek [2 t/m 5 juni 2017], het Festival van Vlaanderen, het Theaterfestival, het Kunstenfestival Dranouter, Rock Werchter, Rock Zottegem [ik verzin het niet: 7 t/m 9 juli], Gent-Jazz, Jazz Middelheim, Brussels Jazz Festival, Festival Dranouter, Kunstenfestivaldesarts, Klarafestival, Last Night of the Proms, de Nekkanacht, de Kerstmarkten, de Ronde van Vlaanderen, van Frankrijk, de Giro en de Vuelta, de Olympische Spelen, de tennistornooien, pingpongfestivals, voetbalkampioenschappen… 

Bovendien hebben de kerkelijke hoogdagen aan geloof ingeboet, maar niet aan feestgedruis. Van waar toch de wens om elk moment - of het nu kort of lang duurt - in de verf en de bloemen te zetten? Het wordt werkelijk te gortig. Opvallend is daarenboven dat al die initiatieven niet ontsproten zijn in het erwtenbrein van Jan Modaal en Marie Kabaal, maar door wat men ontwikkelde mensen noemt. Is het uit angst, uit wanhoop, tegen de eenzaamheid? Er zal wel een commerciële bedoeling achter schuilgaan, maar het kan toch niet dat 99% van de Vlamingen zich overgeeft aan de vele Feesten, zich er als het ware instort, zonder het besef dat er geen dag overblijft waarop de stilte gerespecteerd wordt. 

Ai! Breng ik daar misschien een koppel imbecielen op de gedachte om een Driedaagse van de Stilte te organiseren. Sta mij toe die sukkels te waarschuwen: er zullen veel mensen gek van worden, daar durf ik mijn fortuin onder te verwedden. Stilte is gevaarlijk. Stilte komt overeen met het adem scheppen van een drenkeling.
Het gekke is dat de drang naar feesten geen uitvinding is van het christendom. De vier andere wereldreligies hebben hun feesten en festivals: het hindoeïsme, de islam, het jodendom en zelf de enige religie zonder god, het boeddhisme. Ja, je hebt natuurlijk ook de vrijzinnigen. Zij hebben weliswaar geen god maar wel helden, waar ze een godenverering voor over hebben. Die moeten dus ook worden gevierd. Honderd, tweehonderd jaar geleden geboren, gestorven, ongelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden... Ontslapen in de Leer van Lenin, Mao, Plato, Voltaire, Einstein, Steinway, Freud, Nietzsche, Henry Ford, Andrew Hussey en David Hume. 

Top of de waanzin is dat de vrij zinnige mensen – zij die een hekel hebben aan kerstballen, paashazen, toeters en confetti – niet nee zeggen tegen een vrije dag of stiekem toch zappen van feest naar festival. Ze zullen zelfs aanwezig zijn om het lint door te knippen, een openingswoord te houden of een voorwoord te schrijven voor het feestprogramma dat in vierkleurendruk verschijnt. 



Volgens de Franse socioloog Émile Durkheim [1858-1917] heeft de onstilbare honger naar feesten te maken met de drang naar een gezamenlijke opwinding, geboren vanuit de clanvorming en verheerlijking ervan die leidde tot een sociale organisatie. Dat wil ik best geloven, maar heeft de evolutieleer dan niets uit de logica geleerd? ‘In onze taal is een hele mythologie vastgelegd,’ volgens Ludwig Wittgenstein. 



Daar moeten we met de jaren toch greep op gekregen hebben, je hoeft er zelfs geen wetenschapper voor te zijn. Maar het is niet gebeurd! Blijkbaar blijven we wat betreft de drang tot het organiseren van festivals en feesten vastgekleefd aan de prehistorie. Een dwanggedachte, als u het mij vraagt, en een infantiele neiging, zonder dat u het mij vraagt. 



Is het u trouwens ook al opgevallen dat geen festival of feestdag de wereldvrede naderbij heeft gebracht, voor een betere verstandhouding onder de mensen heeft gezorgd. Het tegendeel is het geval. Ze hebben enkel nieuwe Torens van Babel gebouwd. Daarom wordt bij deze opgeroepen tot het afschaffen van alle feesten en festivals. Allemaal. Op de Dag van de Arbeid wordt er niet gerust, maar gewerkt. De feestnaam vraagt er toch om? 

guido lauwaert
gent, 2017-03-10 

Extra! Feestlied - Elfstedentocht door Drs P 





1 opmerking:

  1. Brood en spelen steeds opnieuw. En in de Westhoek schreven ze op de ijzertoren "nooit meer oorlog". Wablief? Iedere dag weer oorlog want daar worden we via het toerisme alsmaar rijker van....

    BeantwoordenVerwijderen